Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur és aquí!

L'Ubuntu 23.10, amb el nom en clau "Mantic Minotaur", és aquí.

La seguretat ocupa el protagonisme d'aquesta versió amb suport experimental per a l'encriptació de disc complet recolzat per TPM a l'escriptori Ubuntu. Basat en la mateixa arquitectura que Ubuntu Core, les claus de xifratge s'emmagatzemen al mòdul de plataforma de confiança i només s'alliberen mitjançant un programari d'arrencada autenticat per protegir-se de la manipulació del dispositiu.

Els PPA s'afegeixen ara com a fitxers .sources amb format deb822 on les claus s'incrusten directament al camp signat per del fitxer per crear un mapa 1:1 entre el PPA i la seva clau.

Ubuntu Desktop 23.10 es basa en GNOME 45 i inclou un nou App Center integrat a Flutter. Això ofereix una manera ràpida i intuïtiva de gestionar els paquets snap i deb a la vostra màquina i estableix les bases per a una experiència de botiga més rica utilitzant metadades de snap en el futur. Aquesta versió també veu el retorn de la instal·lació guiada de ZFS i un canvi del flux d'instal·lació predeterminat per preferir un conjunt racionalitzat de paquets predeterminats.

Els administradors d'Ubuntu es beneficiaran de la inclusió de Netplan com a backend predeterminat per emmagatzemar la configuració de NetworkManager, unificant l'experiència de xarxa del servidor i l'escriptori. La gestió de flotes també s'ha millorat amb una nova funció de registre d'inici ràpid "pro enable Landscape" i la inclusió de polítiques d'inscripció automàtica de certificats per a Active Directory com a part d'ADsys.

Ubuntu 23.10 ofereix les cadenes d'eines i els temps d'execució més recents per a Python, Java, Go, C, C++, Rust i .NET. Aquesta versió també inclou la darrera versió de "docker.io" i l'addició de "docker-buildx" i "docker-compose-v2" per donar suport als desenvolupadors de Docker a Ubuntu.

Finalment, l'Ubuntu 23.10 donarà suport a l'últim Raspberry Pi 5 en el seu llançament a finals d'aquest any.

Els nous Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity i Xubuntu també s'han publicat.