Planeta

08/04/2021 - 18:17

L'unison es una eina per sincronitzar fitxers i directoris entre diferent sistemes o dins d'un mateix sistema. Fins i tot ho pot fer entre plataformes diferents, per exemple un ordinador Linux i un altre que tingui un altre sistema operatiu, ja que és un programa multiplataforma disponible en els sistemes operatius més coneguts.

02/04/2021 - 15:20

Un dia havent sopat encara prou aviat aprofites per a aixecar la mirada cap a la finestra de fora. Allà davant hi ha un parc immers ja en la foscor, amb els llums dels fanals distribuïts i alhora passius tot delimitant els carrers i d’altres suposades trajectòries. Silenci... Si no t'hi fixes amb prou atenció, no te n’arribaries a adonar dels blancs-groguencs rectangulars que identifiquen altres espais habitats veïns al teu. A mesura que passen els quarts i les hores, aquests llums es fonen i queda només l’impertèrrit l’enllumenat públic d’un to taronjós.

Societat

30/03/2021 - 11:34

Aquesta setmana el company de Softcatalà Ciaran O’Reilly ha publicat el primer model de reconeixement de veu basat wav2vec2. En aquest enllaç podeu provar-lo, amb el micròfon o pujant un fitxer d’àudio: https://huggingface.co/ccoreilly/wav2vec2-large-xlsr-catala. El model té una taxa d’error WER de només 7,57%! Us explicarem per què aquesta fita és important i que representa. Hem […]

L'entrada Publiquem un model wav2vec2 de reconeixement de la parla en català ha aparegut primer a Softcatalà.

21/03/2021 - 10:01

Des de fa alguns anys, les distribucions Linux fan servir un fitxer d'intercanvi (Swap, per utilitzar quan s'esgota la memòria RAM o per hivernar el sistema) en comptes d'una partició d'Intercanvi. Si, com jo, en comptes de fer instal·lació nova es va actualitzant de versió en versió, és possible que el sistema encara estigui fent servir la partició.

09/03/2021 - 14:01

Conky és un programa que permet mostrar informació a l'escriptori, tipus el temps o paràmetres del sistema. Amb la versió 1.11.6, que és la que ve amb l'Ubuntu 20.10, el fitxer de configuració ha canviat des d'un format propi al format lua. Això fa que si es tenia configurat, conky deixi de funcionar.

28/02/2021 - 12:18

Fa molts anys que faig servir el sistema rsync per fer instantànies del meu sistema i mantenir-les en còpies de seguretat separades del disc principal.

25/02/2021 - 11:39
Massa sovint, el Kodi es resisteix a l'ordre de tancar, cosa que m'obliga a recórrer al kill -9. Amb un alies, simplifique el procediment habitual.

04/02/2021 - 18:19

Aquest últim any vaig començar a col·laborar més amb l'equip local català d'Ubuntu. Aquests són equips formats a diverses parts del món per col·laborar amb el  projecte Ubuntu. L'equip LOCO català és especial perquè no està associat a un estat particular sinó a la llengua catalana i les seves variants que s'estenen al llarg de diversos estats.

04/02/2021 - 18:11

La meva filla em va demanar recentment de convertir un fitxer d'àudio que una companya de classe d'ella havia creat amb un Ipad. Era un enregistrament d'una classe. Vaig buscar convertidors i vaig veure indicacions que Audacity podia funcionar, però no va funcionar (em va demanar de carregar el fitxer com "dades crues", però un cop es van carregar no hi havia cap àudio reproduible).  Altres solucions com "sox" també van fallar dient que no es podia decodificar la font.

04/02/2021 - 18:02

Els passos següents m'han permès configurar la targeta digital UPF i el lector de targetes.

1) Instal·leu alguns programes que fan falta per a la certificació electrònica: 

sudo apt-get install pcscd pinentry-qt4 opensc pcsc-tools

2) Seguiu els passos que posa a:

http://www.catcert.cat/descarrega/manuals_guies/Usos_del_certificat_digi...

Nota: La llibreria que menciona el document (acaba en .so) es troba a /usr/lib.