Si definim la IA com “intel·ligència” i com “artificial” li donem, per la simple força de les dues paraules combinades i el seu significat, unes característiques gairebé d’autoconsciència i de generació que en realitat no té, i li afegim un misticisme i una personalitat que facilita fer volar coloms.
Sens dubte els models LLM i la capacitat de computació i de gestió d’immensos conjunts de dades per entrenar-les fan que surtin resultats impressionants, i la capacitat (com a programes que, de moment, no deixen de ser) de trobar patrons i proposar connexions i respostes pot ajudar en moltíssims camps de la investigació i la ciència.
Gestionar la informació que trobem a la web és una feinada: guardar en algun lloc el que ens interessa, potser anotar-ho per tenir una referència en un futur, ordenar-ho amb coses similars o agrupar-ho… requereix d’un suport específic, d’una eina: desar un favorit al navegador no és només suficient.
Si volem usar allò que hem guardat per estudiar, crear connexions o aprendre necessitarem un sistema que acabi essent una llibreta digital totalment flexible, on ho deixem tot i on ho voldríem trobar tot, un segon cervell; i necessitem que els passos per ordenar i trobar la informació siguin mínims: el mètode ha de ser transparent, perquè el que interessa de veritat és el resultat final, la informació.
<p>Caliu celebra el Dia de la Llibertat del Programari el dissabte 21 de setembre a l'espai jove Bocanord de Barcelona amb xerrades relacionades amb el programari lliure.</p>
<p>Dades de l'esdeveniment:
Lloc: Espai Jove BocaNord
c/ Agudells, 37-45
08032 – Barcelona
T. 93 4299369
Metro Línia 5 El Carmel (accessos adaptats)
Autobús: V21, 39, 19, 86, 87 Nocturn: N4
Data: 21 de setembre
Xerrades:</p>
<table>
<thead>
<tr>
<th>Hora</th>
<th>Títol</th>
<th>Ponent</th>
</tr>
</thead>
<tbody>
<tr>
<td>16:30</td>
<td>Llibres de cultura lliure</td>
<td>Rita @titi@bcn.fedi.cat</td>
</tr>
<tr>
<td>17:30</td>
<td>Muntatge i configuració del nou servidor de Caliu</td>
<td>Aniol Martí</td>
</tr>
<tr>
<td>18:30</td>
<td>Debat sobre l’estat actual del programari i xarxes lliures</td>
<td>Caliu</td>
</tr>
</tbody>
</table>
La IA està de moda, no hi ha dubte. Estem tots descobrint què ens pot oferir, com usar-la, en què ens influeix i com ens afecta, com proveir-la, com s’entrena, com aprèn, i totes les implicacions que això pugui tenir.
Més enllà del repte científic, computacional, informàtic, social i ètic que suposa, o l’impacte que pot tenir en l’economia, la societat, la política o els conflictes… la IA té una dimensió econòmica importantíssima.