Planeta

Eugen Rochko, creador del programari Mastodon i cap de l’organització alemanya Mastodon gGmbH, va anunciar dissabte 27 d’abril la creació d’una entitat sense ànim de lucre amb seu als Estats Units (tipus 501(c)) anomenada Mastodon, Inc.
En la seva publicació en el bloc oficial de Mastodon, Eugen Rochko explica que l’oficina tributària alemanya es va negar a renovar, “sense explicació ni avís previ”, la condició sense ànim de lucre de la seva organització.

Article original: Obfuscate: The Open-Source Privacy Tool You Need!
Traduït per retiolus, útlima actualització: 2024-04-22
De tant en tant, hi ha situacions en què necessitem ocultar informació sensible de les imatges que volem compartir públicament, o fins i tot amb algunes persones o grups seleccionats.
Potser treballes per a una organització molt secreta que s’ocupa d’informació classificada i vols mantenir els estàndards més alts d’OPSEC.
O potser només ets una persona que no deixa que les dades sensibles, com ara les dades de contacte, les adreces o el teu número de la Seguretat Social, estiguin al descobert quan comparteixes imatges.

English version: How to install Mullvad Browser on Linux
Última actualització: 2024-03-25
Aquest tutorial explica com instal·lar, actualitzar i desinstal·lar Mullvad Browser des de les compilacions, ja que de moment, l’aplicació no està disponible a cap gestor de paquets oficial de cap distribució, Flatpak o Snap.
Instal·lar Link to heading Obra un terminal i descarrega la darrera versió per al teu usuari actual:
cd ~/.local/share && wget https://mullvad.net/en/download/browser/linux64/latest -O mullvad-browser.

Última actualització: 2024-03-25
El jutge de l’Audiència espanyola Santiago Pedraz ha ordenat suspendre de manera cautelar l’aplicació de missatgeria instantània Telegram arran d’una denúncia presentada per Mediaset, Atresmedia i Movistar Plus per presumpte ús no autoritzat de contingut audiovisual subjecte a drets d’autor.
Encara no sabem de quina forma es farà efectiu el bloqueig, que podria ser efectiu en qualsevol moment, però si ens basem en com acostumen a procedir les operadores tot apunta al fet que es procedirà a un bloqueig dels noms de domini relacionats amb Telegram als seus DNS, en aquest cas es podria evitar canviant el DNS del nostre aparell seguint els passos explicats aquí.

<p>Estat del projecte Common Voice en català i objectius durant el 2024</p>
<p>L'entrada <a rel="nofollow" href="https://www.softcatala.org/noticies/common-voice-en-catala-4-anys-i-mig-de-cursa-de-fons/">Common Voice en català, 4 anys i mig de cursa de fons</a> ha aparegut primer a <a rel="nofollow" href="https://www.softcatala.org">Softcatalà</a>.</p>

Last update: 2024-03-21
Threads està implementant una versió beta de la seva integració amb el fedivers als Estats Units, Canadà i Japó. En una publicació aquest dijous, el CEO de Meta, Mark Zuckerberg, ha anunciat que activar la funció permetrà compartir publicacions i veure m&rsquo;agrades d&rsquo;altres plataformes federades, com Mastodon.
Meta diu que has de tenir un compte públic per activar la funció, cosa que permetrà als usuaris d&rsquo;altres servidors del fedivers &ldquo;buscar i seguir el teu perfil, veure les teves publicacions, interactuar amb el teu contingut i compartir el teu contingut amb qualsevol altra persona del seu o altres servidors&rdquo;.<p>Caliu celebra el Dia de la Llibertat del Maquinari el 27 d'abril a l'espai jove La Fontana de Barcelona amb dues xerrades relacionades amb el maquinari lliure.
Dades de l'esdeveniment:</p>
<p>Lloc: espai jove La Fontana
Data: 27 d'abril
Xerrades:</p>
<table>
<thead>
<tr>
<th>Hora</th>
<th>Títol</th>
<th>Ponent</th>
</tr>
</thead>
<tbody>
<tr>
<td>16:30</td>
<td>Problemàtiques amb telèfons lliures</td>
<td>Brian Russell</td>
</tr>
<tr>
<td>17:30</td>
<td>IoT-Vertebrae. Cas pràctic: Smart Toys</td>
<td>Jordi Binefa i Xavier Pi</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p>Cartell de l'esdeveniment: <a href="https://mastodont.cat/system/media_attachments/files/112/282/130/465/122/922/original/c5342f8c8107bc48.png">https://mastodont.cat/system/media_attachments/files/112/282/130/465/122/922/original/c5342f8c8107bc48.png</a></p>


Article original: How to Change MAC Address in Linux
Traduït per retiolus, útlima actualització: 2024-03-12
Abans de veure com podem canviar l&rsquo;adreça MAC a Linux, primer mirem per quina raó l&rsquo;hauríem de canviar.
Els motius poden ser variats. Potser no volem que la nostra adreça MAC real (també anomenada adreça física) estigui exposada a una xarxa pública? Una altra raó pot ser que l&rsquo;administrador de la xarxa hagi bloquejat una adreça MAC concreta al rúter o al tallafoc.

Última actualizació: 2024-03-06
Després de ser una funció de prova durant unes setmanes, Signal ha implementat els noms d&rsquo;usuari al seu servei de missatgeria encriptada, de manera que qualsevol pot crear un nom d&rsquo;usuari opcional que els permeti connectar amb altres sense haver de compartir el seu número de telèfon.
Pots crear un nom d&rsquo;usuari dirigint-te a Configuració &gt; Perfil. Després de crear un nom d&rsquo;usuari únic, pots generar un codi QR o un enllaç que dirigirà les persones al teu nom d&rsquo;usuari a l&rsquo;aplicació.

Última actualizació: 2024-02-20
Introducció Link to heading Fa ara més de 4 anys que vaig descobrir el Fedivers i durant aquest temps, encara que el meu compte principal retiolus@mamot.fr estigui en un servidor que no em pertany, he allotjat i administrat una pila de nodes siguin de Lemmy, Mastodon, Misskey, Pleroma, Pixelfed o encara GoToSocial.
Una preocupació present en allotjar serveis públics a internet és la seva sostenibilitat en el temps i per assolir-ho un dels factors més importants són les còpies de seguretat.