Ubuntu 24.04 LTS "Noble Numbat" és aquí!

Ubuntu 24.04 LTS, amb el nom en clau "Noble Numbat", és aquí.

La 10a versió amb suport a llarg termini estableix un nou estàndard en enginyeria de rendiment, seguretat empresarial i experiència de desenvolupador.

Ubuntu Desktop porta l'instal·lador Subiquity a un LTS per primera vegada. A més d'una experiència d'usuari actualitzada i una instal·lació mínima de manera predeterminada, l'instal·lador ara inclou suport experimental per a l'encriptació de disc complet basat en ZFS i TPM i la possibilitat d'importar configuracions d'instal·lació automàtica. Després de la instal·lació, els usuaris seran rebuts amb l'últim GNOME 46 juntament amb un nou App Center i un actualitzador de microprogramari. Netplan és ara el predeterminat per a la configuració de xarxa i admet la bidireccionalitat amb NetworkManager.

Ubuntu ara permet de manera predeterminada els punters de marc a les arquitectures de 64 bits per habilitar els perfils de CPU i fora de CPU per a l'optimització de la càrrega de treball, juntament amb un conjunt d'eines de rendiment crítiques preinstal·lades. El nucli Linux 6.8 ara permet funcions de baixa latència de manera predeterminada. Per als venedors d'IoT que aprofiten el maquinari del braç de 32 bits, la nostra compilació armhf s'ha actualitzat per resoldre el proper problema del 2038 mitjançant la implementació de time_t de 64 bits en tots els paquets necessaris.

Com sempre, Ubuntu s'envia amb les últimes versions de la cadena d'eines. Ara .NET 8 és totalment compatible amb Ubuntu 24.04 LTS (i Ubuntu 22.04 LTS) durant tot el cicle de vida de la versió i OpenJDK 21 i 17 tenen certificats TCK per complir amb els estàndards d'interoperabilitat de Java. L'Ubuntu 24.04 LTS ofereix Rust 1.75 i un marc de connexió de cadena d'eines Rust més senzill per permetre que les futures versions de rust es lliuren als desenvolupadors d'aquesta versió en els propers anys.

Els nous Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity i Xubuntu també es publiquen avui,