Solidaritat amb la comunitat educativa catalana

Des de l'equip d'ubuntaires en català decidim adherir-nos al manifest en Solidaritat amb la comunitat educativa catalana.

 

Solidaritat amb la comunitat educativa catalana

La comunitat educativa catalana està patint atacs injustificables en el context de la repressió de l’Estat espanyol contra Catalunya:

  • Molts centres educatius s’inclouen entre els col·legis electorals violentament assaltats per la policia durant el referèndum de l’1 d’octubre; atacs que van deixar més de mil persones ferides..
  • Diverses membres del professorat que van parlar d’aquests fets a l’aula (per exemple, explicant a l’alumnat per què l’entrada de la seva escola es trobava destrossada) han estat denunciats als tribunals.
  • El govern espanyol utilitza l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola per trencar el model d’escola catalana, producte de molts anys de feina i que gaudeix d’un ampli consens social.
  • Intenten revertir el model lingüístic a l’escola catalana que ha aconseguit que l’alumnat surti de l’escola amb un bon nivell tant del català com del castellà.
  • Han denunciat davant els tribunals el portaveu del principal sindicat de professorat, per haver rebutjat aquestes imposicions i per haver defensat el model educatiu actual.

Segons el currículum vigent a Catalunya: “La finalitat de l’educació és aconseguir que els nois i les noies adquireixin les eines necessàries per a entendre el món en què estan creixent i que els guiïn en el seu actuar; i posar les bases perquè esdevinguin persones capaces d’intervenir activament i crítica a la societat plural, diversa i en canvi continu, que els ha tocat viure”. Cap sistema escolar és perfecte, i ningú no nega que hi ha coses per millorar a Catalunya —per exemple, professorat, famílies i estudiants han hagut de sortir al carrer per defensar l’escola pública de privatitzacions i retallades— però l’escola catalana ha jugat i juga un paper positiu en la societat.

Les campanyes actuals de criminalització —tant contra aquest model com contra el professorat i els seus sindicats— propugnen públicament una involució educativa uniformitzadora, l’adoctrinament ideològic, la generació de sospites i denúncies i la segregació lingüística. Posen en risc un model educatiu català compromès amb la igualtat d’oportunitat dels infants i amb els valors cívics i democràtics de convivència. Són un cas extrem de la tendència global d’intentar revertir els avenços pedagògics aconseguits al llarg de l’últim mig segle.

Els i les sotassignants expressem el nostre ple suport per la comunitat educativa catalana, i la nostra oposició a la repressió que està patint.

Nota: Els dies 16 i 17 de desembre se celebrarà una reunió a Barcelona sobre la solidaritat internacional amb Catalunya. El dissabte, 16 de desembre, a la tarda, hi haurà una sessió sobre la defensa de l’escola catalana. Més detalls al web principal: withcatalonia.org

 

Original: https://educationwithcatalonia.wordpress.com/call/ensenyamentwithcatalonia/