Què hi ha de nou a l'Ubuntu 22.04?

1. Nou mode de llançador

Des que Ubuntu va canviar a GNOME com a entorn d'escriptori predeterminat, ha comptat amb un llançador de llarga durada amb estil Unity. Tanmateix, el GNOME de vainilla té un llançador més curt. Ubuntu 22.04 té una nova incorporació sorpresa on podeu canviar la mida del moll (bàsicament desconnecteu-lo del costat esquerre a un aspecte flotant)

2. Selecció de color del tema

Amb Ubuntu 22.04, ara podeu triar un color del tema diferent. Si no us agrada el tema taronja predeterminat, les opcions de color del temaus haurien d'ajudar a personalitzar l'experiència de l'escriptori.

3. Nova eina de captura de pantalla i screencast

Gràcies a GNOME 42, Ubuntu 22.04 té una eina de captura de pantalla renovada que també inclou l'opció de screencast (enregistrament de vídeo de l'escriptori). La nova interfície d'usuari us permet fer la captura de pantalla de l'àrea seleccionada, la pantalla sencera o la finestra de l'aplicació actual. Les captures de pantalla es copien al porta-retalls i es desen a la carpeta Captures de pantalla al directori Imatges.

4. Nova configuració multitasca

No cal utilitzar l'eina GNOME Retocs per accedir a aquesta configuració de la nova versió 22.04 LTS. La nova configuració multitasca us permet activar els racons calents. Amb això, quan moveu el cursor a la cantonada superior esquerra, apareixerà l'àrea d'activitats. En cas contrari, haureu d'anar a l'extrem esquerre i fer clic a l'opció Activitats.

5. Wayland torna a ser predeterminat

Amb la versió 22.04, Ubuntu canvia de nou al servidor de visualització Wayland per defecte. Tanmateix, es limitarà als sistemes sense targetes gràfiques Nvidia en el moment del llançament a causa d'alguns problemes coneguts.

6. Grub 2.06 i els problemes que comporta

Ubuntu 22.04 LTS tindrà la versió 2.06 del carregador d'arrencada Grub, però hi ha un problema. Té la funció os-prober desactivada per defecte.

Això vol dir que si esteu en un sistema d'arrencada dual, Grub no investigarà altres sistemes operatius i, per tant, no enumerarà Windows (o un altre sistema operatiu) a Grub. Algunes persones, que van actualitzar a la versió de desenvolupament d'Ubuntu 22.04, ja han començat a enfrontar-se a aquest problema.

No és que el problema no es pugui solucionar. Hi ha una solució alternativa.

Instal·leu os-prober (normalment ja instal·lat) i després editeu el fitxer /etc/default/grub per afegir GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false a aquest fitxer. Deseu aquest fitxer, actualitzeu grub i Grub hauria de veure altres sistemes operatius ara.

7. Nova opció per activar i desactivar les animacions

Ubuntu 22.04 ara ofereix l'opció de canviar les animacions a la configuració d'accessibilitat.

8. Posició de les icones de l'escriptori

Un altre canvi és sobre la posició de les noves icones de l'escriptori. Per defecte, ara es troba a l'extrem inferior dret. Si creeu carpetes o documents nous, es crearà a la posició que havíeu seleccionat.

9. Controlar les unitats muntades i les escombraries al Dock

La configuració ara us permet controlar el comportament de les unitats muntades i la icona de la paperera al moll. Podeu triar mostrar els discs muntats al llançador o amagar-los segons les vostres preferències.

10. Centre de programari lleugerament renovat

El Centre de programari està lleugerament renovat. Les icones són més grans, la informació de llicència ha desaparegut i els Snaps encara tenen prioritat sobre la versió DEB.

11. Nova icona per al programari i actualitzacions

Abans, teníeu aplicacions de nom massa semblants amb icones semblants: Actualitzador de programari i Programari i actualitzacions

12. Configuració del multimonitor

Si teniu dues pantalles, teniu l'opció d'unir-vos a pantalles, reflectir-les o utilitzar només una d'elles