Novetats a l'Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish

Una nova versió d'Ubuntu vol dir que hi ha hagut uns quants canvis, però, per descomptat, també s'ha mantingut fidel al mateix Ubuntu antic que heu conegut i confieu durant anys. Repassarem algunes de les noves funcions més destacades d'Ubuntu 22.04 a la secció següent.

GNOME 42.0

És possible que Ubuntu 22.04 s'enviï amb GNOME 42.0 instal·lat. Per descomptat, encara tindreu la vostra opció per descarregar Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu i un munt d'altres sabors, per si no us agrada GNOME. La nova versió de GNOME té millors paràmetres pel que fa als colors i els temes, inclòs el tema fosc. El nou tema fosc es respecta millor a les aplicacions d'escriptori i s'adhereix a un estàndard de colors que té més sentit.
 
GNOME 42 també fa ús de libadwaita i GTK 4, així que espereu que les coses es vegin una mica diferents. La versió més recent de GNOME introduirà una nova eina de captures de pantalla i un editor de text. Com que Canonical utilitza una versió personalitzada de GNOME, hem de veure si totes aquestes noves configuracions es traslladaran a Ubuntu 22.04.
 
També podem esperar una nova versió del tema Yaru GTK amb una nova opció per triar un color d'accent. Yaru és un tema predeterminat per a Ubuntu Linux desenvolupat per la comunitat d'usuaris.

 

Una nova manera d'actualitzar el firmware

Durant anys, el Centre de programari d'Ubuntu s'ha ocupat de l'actualització del microprogramari. Amb el llançament d'Ubuntu 22.04, es donarà a conèixer una nova aplicació GUI, que és realment només una interfície per a la utilitat de línia d'ordres fwupd. Aquest és un pas correcte en la direcció de la facilitat d'ús i la claredat sobre les actualitzacions del sistema.

Nou instal·lador d'Ubuntu

Les sol·licituds d'instal·lació d'Ubuntu 22.04 seran una mica diferents, perquè l'instal·lador en si s'ha renovat completament. Té un aspecte molt més modern i elegant, tot i que reflecteix la simplicitat d'Ubuntu. Es va crear mitjançant el kit de desenvolupament d'interfície d'usuari Flutter de Google.

Suport expandit pel Raspberry Pi

El nou Ubuntu 22.04 admetrà models Raspberry Pi amb tan sols 2 GB de RAM, cosa que aconsegueix mitjançant l'ús de zswap.

PHP 8.1

Ubuntu 22.04 fa l'actualització a PHP 8.1. Això és rellevant sobretot per als desenvolupadors web als quals els agrada programar en llenguatge PHP. Jammy Jellyfish ofereix als programadors un fàcil accés a la darrera interacció de PHP, perquè puguin estar al dia amb la tecnologia web en constant canvi.

Grub 2.06

Hi ha una nova versió de grub, que no és gaire destacable per si mateixa, però pot afectar alguns usuaris que tenen un sistema d'arrencada dual, incloent Windows o altres distribucions de Linux. Grub 2.06 no investigarà automàticament altres instal·lacions del sistema operatiu i les afegirà al menú d'arrencada. Afortunadament, hi ha una solució senzilla per afegir

GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false

al fitxer /etc/default/grub i després executant

sudo update-grub.

Kernel 5.15

El nucli 5.15 inclourà moltes funcions noves que inclouen, entre d'altres, el nou controlador del sistema de fitxers NTFS, el servidor SMB dins del nucli i, per descomptat, el nou suport de maquinari i altres funcions i millores.